Populærvitenskapelige tidsskrifter

032Populærvitenskapelige tidsskrifter skriver om vitenskap og teknologi på en lettlest og spennende måte. Disse bladene er laget slik at folk flest skal forstå vitenskap, ute at man trenger å være utdannet forsker. Bladene er svært populært lesestoff, og mange abonnerer på slike blader. Populærvitenskaplige blader er populære fordi de gjør vitenskap lettfattelig, og forklarer ting på en underholdende måte. De både utdanner og underholder leserne.

Norske blader

Det mest kjente norske bladet i denne sjangeren er Illustrert Vitenskap. Dette er egentlig et dansk blad, men det er oversatt til mange språk, også norsk. I tillegg til det vanlige magasinet, finnes det også et eget Historieblad som utgis av Illustrert Vitenskap. De som er interessert i historie, vil også like bladene All Verdens Historie og Levende Historie.

National Geographics har lenge vært et anerkjent vitenskapsmagasin. Dette bladet finnes også i norsk utgave, og omhandler både vitenskap og natur. Bladet Hvordan Det Virker tar også for seg vitenskap og naturvitenskap. Magasinet 21.århundret handler om vitenskap og forskning. Geo magasin handler mye om naturvitenskap. Alle disse bladene er på norsk.

Utenlandske blader

Den norske utgaven av National Geographics Magazine kommer bare ut med sju nummer i året. Den amerikanske utgaven består av 36 nummer i året, og den kan selvsagt også abonneres på. Mange liker å lese utenlandske blader, både fordi utvalget er mye større, og fordi man kan trene språk samtidig som man leser. Et abonnement på et engelskspråklig magasin passer fint for en som holder på å lære seg engelsk, og da er det selvsagt fint om bladet også er interessant å lese.

Svenske blader er populære i Norge, fordi språket er så likt. Man trenger ikke å forstå engelsk for å lese disse bladene. Forskning & Framsteg er et kjent svensk magasin, det samme er Populär Astronomi.

Det engelskspråklige bladet Aviation Week & Space Technology skriver både om fly og om vitenskap. Andre engelskspråklige blader i denne sjangeren er Popular Science, New Scientist og Scientific American. Discover og Science er vitenskaplige magasiner, mens Geographical handler mest om naturen og verden vi lever i. BBC Focus Magazine er et britisk vitenskapsblad.

Det finnes også mange blader som handler om historie, arkeologi og psykologi. Blant disse kan nevnes BBC History, British Archaeology, History Today, Archaeology Magazine og Fortean Times. Popular Mechanics hander om utvikling innen mekanikk og robotikk. Svenske Modern Psykologi og det engelskspråklige Psychology Today handler om psykologi, men er skrevet på en populærvitenskaplig måte, slik at man ikke trenger å være ekspert for å forstå det.

Bladet Det Beste er også kjent for å skrive populærvitenskaplige artikler, men dette bladet handler om alt mellom himmel og ord, og er ikke spesielt dedikert til vitenskap eller forskning.

I tillegg til blader på norsk, svensk og engelsk, finnes det tyske og franske populærvitenskaplige blader man kan abonnere på. For å få noe ut av disse bladene, må man kunne språket. Men hvis man holder på å lære tysk eller fransk, vil et abonnement på et slikt blad hjelpe i læringsprosessen.

Comments are closed.